Škola šaha

Ovo su osnove šaha, nakon što ih savladate možete početi igrati slobodne partije. Za sve nejasnoće javite nam se na naš e-mail: sahklube4@sahklube4.hr

Potrebno je navesti ime prezime, školu i razred.

U slučaju da niste učenik osnovnih škola, u radu škole možete sudjelovati i kao član registriranog šah kluba. Ako ste registrirani u nekom klubu, vaše ime je vidljivo na pretraživaču HŠS-a.

 

Šahovska ploča, tabla ili šahovnica

U šahu se bore dvije strane, bijela i crna, na svakoj strani igra po jedan igrač, a igra se na kvadratnoj ploči ili tabli koja se skraćeno zove šahovnica, koja ima 64 polja. Pravilno postavljena šahovnica ima crno polje u donjem lijevom uglu.

 

Šahovska tabla i figure

Svaka strana ima po 16 figura obojenih svijetlom (bijele figure) odnosno tamnom bojom (crne figure).

Šah je vodeća misaona igra

Preko tisuću godina je šah vodeća misaona strateška igra u Europi, te kao takav zauzima posebno područje u kulturi, sportu, umjetnosti i znanosti-u društvenom životu u cijelini.

 

Vrijeme za razmišljanje

U slobodnim partijama je vrijeme za razmišljanje stvar dogovora dva igrača dok je na natjecanjima vrijeme za razmišljanje određeno pravilnikom natjecanja. Postoje posebni šahovski satovi za mjerenje vremena razmišljanja.

 

Osnovni cilj igre

Osnovni cilj igre je da matiramo protivnika ili da ga prisilimo na remi. Kada smo pred porazom onda se borimo za remi-neriješeno.

Pravila kretanja figura

Ima šest figura, svaka figura ima svoju putanju kretanja po šahovnici:

Kada znamo kojim po kojim poljima se mogu kretati figure sada ćemo se upoznati s osnovnim pravilima igre a za potpuno poznavanje pravila koriste se službena pravila FIDE.